Ara que Figueres està vivint els seus últims mesos de capitalitat cultural catalana, ara que sabem que Badalona és la propera ciutat de la nostra geografia que prendrà aquest relleu, deixeu-me aprofitar l’avinentesa per parlar de quelcom que, de tant en tant, és bo que recordem tots plegats: la necessitat imperiosa que tenim d’adquirir cultura i educació per evolucionar en positiu.
La cultura i l’educació són uns valors bàsics i essencials per aconseguir un desenvolupament personal equilibrat i íntegre i per experimentar un grau de cohesió social que ens permeti conviure sense perdre la llibertat; és el motor més potent que tenim per construir una societat sòlida, segura, rica, variada i coherent basada en la igualtat d’oportunitats. Per això és tan important facilitar a tothom, sense cap discriminació, l’accés a l’educació i a la cultura, tant des de les institucions polítiques i socials més àmplies com des de les escoles, els centres educatius, les consultes professionals i, com no, les famílies. Hem de pensar que tots som agents educatius en potència i ho hem de saber aprofitar, per nosaltres i pels que vindran, pel present i pel futur. La nostra millor garantia de benestar és, sense dubte, facilitar l’accés a la cultura i l’educació a totes les persones implicant totes les capes de la societat per arribar a aconseguir, en definitiva, que cadascú tingui capacitat d’aprendre per sí mateix, una capacitat indiscutible per poder-se adaptar en tot moment a les necessitats canviants i heterogènies d’una societat que està en constant evolució. Justament per aquestes condicions del món que ens ha tocat viure, l’ensenyament-aprenentatge no només implica transmetre i adquirir uns coneixements determinats, sinó també actituds, valors, normes, habilitats i capacitats de decisió que ens ajudaran a anar traçant el nostre camí des de menuts. Aprofitem, doncs, per cultivar-nos com a persones i per transmetre aquesta idea als que ens envolten, perquè fer-ho és, de totes totes, un autèntic plaer.
...Ja ho deia “Xènius”
Fa 100 anys, l’escriptor i periodista Eugeni d’Ors (conegut amb el pseudònim de “Xènius”) ja feia una crida als seus lectors per adquirir cultura. No us perdeu les seves paraules, molt adients, per altra banda, en els temps de sequera que estem vivint:
Oh pluja! [...] Tu proporciones ocasió a què llegeixin llibres alguns homes que no llegirien llibres [...] Potser per a l’establiment definitiu de la nostra civilitat ens convindria això; que plogués –no, tant com ploure, no- que plovisquejés tres anys de carrera, aquí... Amb això ens estaríem a casa, aniríem als círcols, als salons, als teatres, però no a passejar. Dies de sol només ne necessitaríem uns quants: els d’eleccions, els de cabdals manifestacions polítiques... Faríem bona feina, així. I després de tres anys ja començaríem a tenir dret, sense perill, al bon sol, i ja ens assemblaríem lo suficient a París per començar a pensar en assemblar-nos a Atenes.
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario